Een groot deel van Nederland leeft in een moeras. We hebben het over het algemeen niet in de gaten, omdat we met allerlei kunstgrepen het land ‘boven’ water hebben gekregen, maar het is wel zo. Het is een groot sompig moeras en wij zijn haar bewoners.

Aangezien we al sinds oktober 2023 ons in een soort van eindeloze herfst bevinden, waarbij wij af en toe ons hoofd boven water mogen houden om enige zonnestralen op te vangen, wordt het des te meer duidelijk wat dit moerasleven met ons doet.

De natte vochtige drassige grond hoort in elk geval af en toe te kunnen drogen. Deze heeft zon en frisse lucht nodig om de overvloed aan vocht kwijt te raken en daarmee ook haar schadelijke organismen. Denk bijvoorbeeld aan leven in een vochtig huis dat niet geventileerd wordt. Je wordt geheid ziek.

Dit effect wordt nu ook zichtbaar bij ons moerasbewoners.

Het vocht vanuit de grond trekt op. De waterkoude aarde, het gebrek aan zonnewarmte en de nevelen boven het moeras beïnvloeden momenteel niet alleen ons humeur. Velen zijn ziek of in elk geval enorm moe.

Het voordeel echter van deze nattigheid is dat de hoogste intelligentievorm op aarde hier wel bij vaart. En nee, dat zijn niet de mensen, maar schimmels. Met hun fijndradig netwerk zijn zij als een gouden ondergronds raster en dragen zij niet alleen bij aan de balans van de aarde, als ook zijn zij net als water transporteur van eeuwenoude wijsheid en kennis.

Het andere voordeel is dan ook het water dat hierdoor rijkelijk stroomt, ook al wordt er tegenwoordig nog wel eens anders beweerd. Nederland is een waterland en water is de bron van het leven en vooral ook net als schimmels drager van ancient wisdom. Hoe vochtiger de aarde, hoe meer toegang wij tot deze stroom hebben.

Wij zijn namelijk als water.

Wij kunnen ermee verbinden om heling, voeding en kracht te vinden. Water helpt ons te transformeren, te ontgiften en te verbinden met de Bron. Water kan het meest duistere energie transformeren naar licht. En dat doet het door liefde.

Water is echter ook beïnvloedbaar. Alles wat wij denken en uitstralen in energie verandert het water. Het is niet voor niets dat gedachten in strips als wolkjes worden weergegeven. Onze gedachten vullen de atmosfeer. Het is dus aan ons of er holy water op ons neerdaalt of dat we steeds verder wegzakken in het moeras en ten onder gaan aan ons eigen gif.

Het monsterlijke weer.

Ik keek laatst naar een serie met mijn kinderen waarin werd gezegd: ‘Monsterlijk komt alleen in de harten van de mens voor’. Ik moest direct denken aan het idee van ons als moerasbewoners. We hebben een keuze hoe we het leven en onszelf ervaren. Is het weer monsterlijk of juist een zegening?

In het geval van dit moeras, denk ik zelf dat we de lucky ones zijn, omdat wij zo gemakkelijk toegang hebben tot al deze wijsheid. Het ligt letterlijk aan en onder onze voeten. We hoeven er ons alleen maar mee te verbinden.

Er gaat een verhaal dat vanuit ons land, de Lage Landen, het grote ontwaken zal beginnen. Dat de mensen hier het eerst een dusdanig hoog bewustzijn zullen krijgen, waardoor zij de rest van de wereld mee kunnen nemen. Of het waar is of niet, het verhaal leidt naar het water. En het is aan ons om dit te gaan ontdekken.

Misschien betekent dit inderdaad dat we eerst nog in het moeras moeten ploeteren, dat we ons soms vast voelen zitten in de modder, maar uiteindelijk mogen we gaan inzien dat deze tijd ons de kans biedt om ons te laven aan wijsheid die voor velen misschien wel hun hele leven verborgen zal blijven.

Dus lieve mede moerasbewoners, monsterlijk weer zit slechts in je hart, de zon schijnt daar ook echter altijd.

Liefs, Eveline