‘Ga doen waar je blij van wordt.’ Het is misschien wel het goedkoopste en bovenal beste advies voor levensgeluk en gezondheid. Daarom wordt het ingewikkeld gemaakt. Want er is geen verdienmodel aan vast te plakken. Dus denken we dat het moeilijk is en vullen excuses zoals: ‘Ja, maar dat kan niet, want ik heb ook mijn verplichtingen’ en: ‘Ja, maar daar is geld voor nodig’ alsook ‘Ja, maar ik kan toch niet wegkijken voor het leed dat er is’ onze dagen, terwijl we de een na de andere therapie of het zoveelste supplement nemen.

Momenteel zie ik vooral dat cortisol en de menopauze aanleiding zijn voor vele reclames waarbij de ene coach de andere overtreft met zijn expertise. Natuurlijk hebben zij ook allemaal de oplossing die zij veelal met een slank lichaam, stralend gezicht en ‘ik ben net als jij’ achtergrond aan de man brengen. Het concept vindt gretig aftrek, want pak hun checklist erbij en je vinkt sowieso wel enkele parameters af die aantonen dat jij toch echt baat hebt bij dat product of die training.

Laten we echter eerlijk zijn, gezien de huidige stand van zaken in de samenleving en de wereld, de toenemende druk, de angst verhalen en onzekerheden voor onze toekomst op individueel en collectief niveau, vergaat denk ik bij iedereen bij tijd en wijle wel even de levenslust, de hoop en het vertrouwen. ‘Het zijn bijzondere tijden’, is misschien wel de opmerking die ik het meest hoor en lees. Dat en: ‘Ik ben zo verschrikkelijk moe’ en ‘Wat is er toch aan de hand?’

De energie is hoog en turbulent, heftige gebeurtenissen volgen elkaar in razend tempo op en eenieder wordt op diep celniveau uitgenodigd om het duister in zichzelf te verlichten. Het vraagt wat van ons op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. We mogen en moeten ons gaan aanpassen aan een hele andere frequentie, die zich bij lange na nog niet heeft gestabiliseerd. Dat is voelbaar in alles. Wat ooit passend was, is dat nu niet meer. We zijn zoekende, soms in stille afwachting. De mensheid gaat door een transitie. Zelfs de vogels fluiten een ander lied.

Natuurlijk ben je soms moe, boos, prikkelbaar, en voel je je bij tijd en wijle ontheemd, vreemd, zwevend of juist loodzwaar. Hitte aanvallen, plotselinge stemmingswisselingen, heftige angstaanvallen, opeens opkomende woede of een instant lethargisch gevoel. Het vuur in ons wordt aangewakkerd en dat gaat eerst nog ongecontroleerd, onbewust en vooral onvoorspelbaar. Maar het is nodig, omdat dit vuur alles kan verbranden dat ons niet meer dient. Het zet het licht aan met een snelheid die soms niet bij te benen is. Al is het alleen al, omdat al dat niet licht is naar de oppervlakte komt.

Het heeft echter twee kanten.

We staan met een been in het oude en een been in het nieuwe en balanceren heen en weer tussen de realiteiten. Soms kun je dan ook al de euforie voelen, de potentie, die zinderende trilling in de lucht, de belofte van iets moois dat aan de horizon gloort. Het is op die momenten dat je diep vanbinnen het vertrouwen en de onvoorwaardelijke liefde voelt stromen. Waarbij je op dat moment weet: I got this. Let’s go! Komt dit dan door een supplement of training? Of omdat je op dat moment moeiteloos af kunt stemmen op die hogere frequentie? Of gebeurt het gewoon, omdat het gebeurt?

Uiteindelijk is alles altijd afhankelijk vanaf welke kant je het bekijkt en of je verantwoordelijkheid en leiding neemt over je leven of niet. Waarbij het nu wat mij betreft vooral gaat om in het midden te blijven. Wat niet alleen betekent jezelf centreren in het midden van de chaos, maar ook in het gouden midden aligned met je ziel blijven. Die weet de weg en loodst je zelfs door de ergste storm. En ja misschien ben je onderweg wat wiebelig, zeeziek of in de war. Maar als je je hart volgt, dan kom je altijd op de plek van bestemming. Zij is je innerlijk kompas welke altijd klaar staat om je te leiden. Als je haar negeert wordt het echter lijden.

Voor wat betreft de cortisol levels en levensgeluk in verhouding tot waar we nu staan het volgende.

Los van dat je ergens een probleem van kunt maken of niet, is het ook zo dat de meeste behandelmethoden, regulier en alternatief, enkel de hoge waarden balanceren, de depressie mogelijk ‘oplossen’, ze verhogen je levensgeluk en de mate waarin jij vanuit vertrouwen en verbinding met God, de Bron, het Licht leeft niet. Dat doet joy. Oftewel oxytocine. Dat is waarom vele mensen na het doormaken van een depressie of burnout nog steeds niet happy zijn. Ze hebben vaak nog geen idee wat ze leuk vinden. Dus vallen ze terug in oude patronen, overtuigingen en systemen.

Als we kijken naar wat er tijdens deze huidige depressie van de samenleving gebeurt, waarbij we richting een wedergeboorte gaan en de druk dus toeneemt waardoor we wel naar binnen moeten keren, dan zie je hetzelfde verschijnsel. In plaats van zich te richten op wat wel, zijn velen vooral nog bezig met wat niet. Dus blijven ze hangen in between realiteiten met alle daarmee gepaard gaande symptomen. Het is  alsof je lang aan het tafelen bent, weet dat je vol zit, maar toch nog een toetje neemt. De verleiding is te groot en het lijkt zo lekker. Misschien ook omdat het een gewoonte is om zo te handelen, want we hebben het leven onnodig ingewikkeld gemaakt.

Mijn idee is om in deze tijden eerst en vooral eerlijk zijn naar onszelf en elkaar. We hebben allemaal onze shit. Soms zit het al vele tientallen jaren in ons lijf en vertraagt het onze vertering, belemmert het onze gezondheid en vooral voelen we ons er enorm door opgeblazen. We hebben er letterlijk en figuurlijk onze buik vol van. Als we echter blijven doen wat we altijd al deden, moeten we niet opkijken dat er niets verandert en het ons niet lukt om dat wat er op ons afkomt te verteren en onszelf te ontlasten. We mogen dus een andere aanpak kiezen en vooral daar onze tijd voor nemen.

Wie ben je? Wie wil je zijn? En in welke realiteit wil jij leven?

Het is tijd om met jezelf te gaan zitten, terug in verbinding te komen met je ziel en gaan ontdekken wat jou joy brengt. Want waarom wachten als dit ook nu kan? Waarom uitstellen wat je geboorterecht is? Waarom lijden als je de levensdans ook kunt leiden? Het grootste voordeel van een overvloed aan oxytocine is namelijk dat het niet alleen alle angst, stress, pijn en trauma oplost, als wel dat het een gevoel van verbondenheid, vertrouwen, welzijn en intimiteit geeft. Al met al is het is een enorm versterkend voor je welbevinden en joy.

Mijn vraag aan jou is: waarom zou je hier niet voor kiezen? Het is gratis en ligt volledig in je eigen hand. 😉

Liefs, Eveline